maanantai 15. toukokuuta 2017

Keitto ja sellumassan seulonta

Keitto työ:

Tarkistimme, että kaikki venttiilit olivat kiinni, paitsi mustalipeän poistoventtiili

Säädimme tehot ja lämpötilat ohjeistuksen mukaan.

Laitoimme hakkeen keittimessä olevaan hakekoriin. 

Laitoimme keittonesteet keittimeen: mustalipeä, NaOH, Na2S. 

Suljimme keittimen kannen.

Avasimme keittimen jälkeiset venttiilit, niin että keittoneste pääsi pumpulle. 


Avasimme tulovesiventtiilin ja pumpun tiivistevesiventtiilit. 

Käynnistimme pumpun ja lämmönvaihtimen ja avasimme puoliksi keittimen yläkierron venttiilin.

Otimme ylös lämpötilan ja paineen 10 minuutin välein. 


Seurasimme, että paine ei päässyt nousemaan liikaa. 

Syötimme tiedot tietokoneelle, valmiille pohjalle, joka laski H-tekijän. 

Kun H-tekijä oli 150-200 päässä tavoitteesta pysäytimme pumpun ja lämmönvaihtimen. 

Otimme lämpötilan ja paineen ylös edelleen 5 minuutin välein. 

Kaasaus suoritettiin opettajan valvonnassa. Kaasaus tapahtui vähitellen vetokaappiin.

Kun paine oli laskenut ilmanpaineeseen, poistettiin mustalipeä jäähdytyksen kautta kaukaloon. 

Avasimme keittimen kannen vasta kun paine oli sama kuin ilmanpaine. 

Avasimme keittimen kannen ja siirsimme lastukorin saaviin, jossa oli lämmintä vettä.

Pesimme keittimen.


Mustalipeä siirrettiin sille astiian. 

Pesimme lopuksi massan. 



Sellumassan seulonta:

Hajoittelimme hyväksytyn massan pystyhajoittajassa. 

Hyväksytty massa laimennettiin 20 litraksi. 

Otimme hyvin sekoitetusta säiliöstä massaa 0,5 litraa, josta arkkimuotissa tehtiin massakakku. 

Kakku kuivattiin vohveliraudassa kuivaksi ja punnittiin. Laskun avulla saimme koko priimamassan saannon 60,8 g. (Tässä laskussa oli käynyt joku virhe)

Juhatus ja arkkien valmistus

Laskimme, että tarvitsemme SR-lukuun massaa 127 ml.

Laitoimme sekoitetun massalietteen hollanteriin ja jauhoimme sitä niin kauan, että sen jauhatusaste oli lähellä 30 SR . 

Jauhatusasteen määrityksessä otimme hollanterissa kiertävästä lietteestä alussa lasketun määrän 127 ml, laimensimme litraksi ja kaadoimme SR-laitteeseen ohjeen mukaan. 

Käytimme massaa SR-laitteessa kahteen kertaan.

Otimme seuraavan SR määrityksen jo 5 minuutin päästä ensimmäisestä. 

Toisessa määrityksessä SR-luku oli 32, teimme varmistuaksemme 3 peräkkäistä määritystä ja SR-luku pysyi samana. 

Lopuksi massasta tehtiin 3 massakakkua sakeuden laskemiseksi. 

Saimme sakeudeksi 1,58 % = 15,8g/l 

Valmistimme 30 arkkia varten 15 litraa massaa, 4,75 l jauhettua massaa ja 
10,25 l vettä = 0,5 l per. arkki. 

Teimme arkkeja 15 kummallekkin, kuivasimme arkin.

Arkien mittaukset ja tulokset löytyvät blogi tekstistäni "Mittauksia"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti